Home       Contact       Winkelmandje (0)       Mijn Account

Onderhoud


Om uw gazon in topconditie te houden is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig maaien, goed bemesten, water geven, etc. Met een goed onderhoud voorkomt u verkleuringen, ongedierte en groei van onkruid en mos.

 

Bemesten
Ziet u wel eens zo’n geel uitgeslagen gazon? Met een goede bemesting op de juiste momenten kunt u dit gemakkelijk voorkomen. Door uw gazon te bemesten, voedt u het gras en wordt het gazon stevig en mooi donkergroen. Ook is door bemesting het gazon beter bestand tegen droogte en gazonziekten. Het beste moment om te bemesten is van maart tot en met september. Na september neemt het gras niet alle meststoffen meer op en kunnen er schadelijke schimmels gaan groeien. Bij voorkeur bemest u na een maaibeurt en bij vochtig weer. Bij droog weer raden wij u aan om het gazon direct na het bemesten te besproeien voor een betere en snellere werking. Eén emmer gazonbemesting á 4 kg is genoeg voor ongeveer 80 m².

Afhankelijk van de soort grond is het raadzaam zo’n 2 à 3 keer per seizoen te bemesten. Is het gras lichtgroen of geel? En groeit het zo langzaam dat u minder dan 1 x per week hoeft te maaien? Dan is het goed het gazon te bemesten. Met een strooiwagen kunt u eenvoudig en heel gelijkmatig het mest verdelen zodat niet het ene deel van het gras harder groeit dan het andere. Met de hand strooien is ook mogelijk, zorg wel dat u de mest gelijkmatig verdeelt. 

  • Bemest het gazon van maart tot en met september
  • Bij voorkeur na een maaibeurt en bij vochtig weer
  • Per ‘mest-seizoen’ 2 à 3 keer bemesten
  • Na september niet meer bemesten, er kunnen dan schimmels ontstaan
  • Gebruik een strooiwagen voor het beste resultaat
  • 1 emmer gazonbemesting á 4 kg is genoeg voor ongeveer 80 m²

 


Maaien
Voor een strak en gezond uitziend gazon, is het van groot belang om regelmatig uw gazon te maaien. In maart-april, juli-augustus en oktober maait u wekelijks. In het groeiseizoen in mei, juni en september maait u tweemaal per week. Door het maaien maakt het gras nieuwe uitlopers aan waardoor de grasmat steeds voller en steviger wordt. Maai het gazon niet te kort en houdt de lengte op ongeveer 4 à 5 cm. Wanneer u het gazon te kort maait, ontstaan kale plekken, verzwakt de grasmat en zullen mos en onkruid sneller door de grasmat heen groeien. 

  • 1x per week maaien in maart-april, juli-augustus en oktober
  • 2x per week maaien in mei-juni en september
  • Houdt de lengte op zo’n 4 à 5 cm
  • Bij hitte en nachtvorst iets minder kort maaien

 

 

Verticuteren
Door het gazon te verticuteren, snijdt u met loodrechte messen van een verticuteermachine of -hark het mos en vilt los. Het gazon krijgt als het ware ‘lucht’ en voedingsstoffen en water kunnen beter doordringen tot de wortels van het gras. De groei van wortels wordt gestimuleerd, het gazon wordt steviger en krijgt een mooie groene uitstraling. 

Verticuteren kan het beste in het voorjaar of vroeg in de zomer. Verticuteer nét na een maaibeurt. Let wel op dat de grond niet te nat is. Bij een dikke viltlaag zorg je dat de machine ongeveer 1 cm diep de bodem in gaat, bij een dunne viltlaag zo’n 0,5 cm.  Als u de diep verticuteert kan er onkruid ontstaan. Het verticuteren doet u in de lengte richting. Dat wil zeggen dat u in rechte banen in de lengte het gazon over gaat. Na het verticuteren harkt u het gazon aan om alle resten te verwijderen.

  • Verticuteer in het voorjaar of vroeg in de zomer
  • Gebruik een verticuteermachine of een verticuteerhark
  • Verticuteer een dikke viltlaag 1 cm diep
  • Verticuteer een dunne viltlaag 0,5 cm diep

 

 

Sproeien
Voldoende water is van levensbelang voor het gazon. Sproei uw gazon daarom regelmatig. Wanneer het gazon te weinig vocht krijgt droogt het gazon uit en krijgen onkruid en grasziekten veel meer kans zich te ontwikkelen. Om te weten hoeveel u moet sproeien kunt u met een vochtmeter het vochtgehalte van de bodem meten. Zo geeft u niet te veel en niet te weinig water. Streef naar een vochtniveau van 25 tot 35%. 

Wanneer u uw graszoden net heeft gelegd, moet u vaker sproeien. De worteltjes zijn nog niet diep geworteld en zijn daarom kwetsbaarder voor droogte. Vooral de eerste 6 weken heeft het gazon extra water nodig, u sproeit dan 2 á 3 keer per week. Daarna kunt u iets minder vaak sproeien. Het is goed om van april tot en met september, bij droogte, zo’n 1 á 2x per week te sproeien en dan ongeveer 30 tot 45 minuten per keer. Het beste is om uw gazon in de avonduren bewateren, zo voorkomt u dat het gras verschroeid door de hete (zomer)zon.

  • Geef uw gras voldoende water
  • Meet met een vochtmeter het vochtgehalte 
  • Optimaal vochtniveau is tussen 25 en 35%
  • Sproei in droge periode 1 á 2x per week c.a. 30 tot 45 minuten
  • Sproei in de avonduren om verbranding door de zon te voorkomen

 

 

Onkruid verwijderen 
Wanneer het gazon wat ouder wordt kan onkruid tussen de graszoden doorgroeien. Door de wind worden verschillende zaden meegenomen en komen op het gazon terecht. De zaden kiemen en onkruid groeit. Het is raadzaam het onkruid direct te verwijderen zodat het zich niet verder uitspreidt. Dit doet u door met een schepje, mesje of speciale penworteltrekker het onkruid voorzichtig uit te steken. Bij een goed bemest gazon groeit het gras snel terug op de kale plekken. Houdt u kale plekken? Bemest het gazon daar dan extra. Soorten onkruid die kunnen groeien zijn bijvoorbeeld paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes.

 

 

Paddenstoelen in het gazon
Erg vervelend is wanneer paddenstoelen in uw gazon groeien. Allereerst doen we bij Graszodenbeslist er alles aan aan om dit te voorkomen. Zo worden de kweekvelden goed schoon gehouden om de groei van paddenstoelen tegen te gaan. Desondanks kunnen Paddenstoelen toch de kop op steken. Met name in het najaar gebeurt dit vaak. Houd uw gazon daarom goed schoon; paddenstoelen groeien graag tussen oude grasresten, plantenresten en dood hout.

De meeste paddenstoelen zijn niet schadelijk voor het gazon en kunt u eenvoudig uitsteken en graszaad zaaien op de kale plekken. Bij afmaaien is er kans dat de paddenstoelen op dezelfde plek terugkomen. Blijven de paddenstoelen na uitsteken nog terugkomen? Dan is het soms raadzaam om een stuk gazon af te steken, de grond eronder tot zo’n 60 á 80 centimeter af te graven en te vervangen met verse tuinaarde. De oude zoden kunnen er vervolgens weer overheen. 

  • Paddenstoelen groeien bij vochtig, niet te warm weer en meestal in het najaar
  • Zorg dat u dood hout zoals takken en grasresten verwijderd van het gazon 
  • Paddenstoelen kan je eenvoudig uitsteken of maaien
  • Zaai extra graszaad op de kale plekken

Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

 

 




Graszodenbeslist.nl door ProShops